DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ, SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ, SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI

18.12.2023 94

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

YARIŞMANINAMACI,KONUSU

Madde-1

 AMAÇ:  Bir dilde sözlerin bütünü; “söz hazinesi, söz dağarcığı, kelime hazinesi, kelime kadrosu vokabüler”  olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşması, buna bağlı olarak da dili iyi kullanması ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

KONU: Günümüzde teknolojik gelişmelerin sonucunda kullanımı azalmış olan sözlükler, gençlerin ilgisini çekebilecek bir tasarımda, yaratıcı ve ilgi çekici olarak hazırlanacaktır. Sözlük tematik olarak hazırlanacaktır, belirlenen bir konu (eğitim, spor, tarih, mizah, sosyal bilimler sözlüğü) üzerine sözlük oluşturulacaktır.

 

HEDEFKİTLE

Madde-2

Yarışmanın hedef kitlesi Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî / özel eğitim öğretim kurumlarında öğrenim görmekteolan ilkokul, ortaokul, lise kademelerindeki tüm öğrenciler.

 

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI    

Madde– 3

1.Yarışmaya ilimiz geneli resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca 1 sözlük ile katılabilir.

3. Sözlük Tasarım Yarışmasına bireysel katılım sağlanabileceği gibi en fazla üçer kişilik gruplar halinde de katılım sağlanması mümkün olacaktır.

4. Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi yazısını kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir. Ancak kapak ve kaynakça dijital de olabilir. Sözlükte yer alacak resimler el çizimi olabileceği gibi bilgisayar ortamından da alınabilir.

5. Sözlük teması, sözlüğün kapağında belirtilecektir, sözlük oluştururken kullanılan kaynakça sözlüğün sonunda belirtilecektir.

6. Sözlükler; ilkokul kademesinde 40,ortaokul kademesinde 75, lise kademesinde 100 kelime içermelidir ve kâğıtlar tek yönlü kullanılmalıdır.

7. Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah- beyaz ya da renkli hazırlanabilir.

8. Her ilçe kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecek, okul komisyonları okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçelerde, ilçe komisyonu ilçe birincilerini seçerek, ilçe birincilerini il yarışmasına göndereceklerdir. İl yarışmasında dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

9. Sözlüğün arka kapak iç sayfasına öğrencinin adı-soyadı, okulu ve ilçesi yazılacaktır.

10. İlçelerden birinci seçilen sözlükler en geç 21 Aralık 2023 Perşembe saat 12:30’a kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaöğretim bölümüne elden teslim edilecektir.

11.Dereceye giren sözlükler ciltleneceği için (A5 Boyutunda kağıt kullanılacaktır) soldan en az 2 cm olmak üzere yan taraflarından boşluk bırakılması gerekmektedir.

 

 DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Madde– 4

Sözlüklerin DeğerlendirmeÖlçütleri

PuanDerecesi

Kapak Tasarımı

10

Tasarımın Özgünlüğü

20

Temaya Uygunluk, İçerik Zenginliği

30

Yazım Kuralları

20

Tasarımın İşlevselliği (kullanım kolaylığı ve faydası)

20

TOPLAM

100

 

 

 ESERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Madde– 5

1.İlkokul, Ortaokul ve Lise kategorileri ayrı ayrı değerlendirilecektir.

2.Yarışmaya katılan eserler; ilçelerde İlçe Yürütme Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

3.İl Yürütme Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda birinci, ikinci ve üçüncü olan eserler belirlenecektir.

 

 ESERLERİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ

Madde– 6

1. İlçelerde dereceye giren ilk 3 öğrencinin ödülü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecektir.

2. İl Yürütme Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda il birincisi, ikincisi ve üçüncüsü olan öğrencilerin ödülü İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecektir.

 

YARIŞMA TAKVİMİ

Madde– 7

1-Tanıtım ve Duyuru: 01/12/2023

2- Okul birincisi olan eserlerin seçilmesi ve seçilen eserlerin İlçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Merkezinde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Teslim Tarihi:20/12/2023

4-İlçe birincilerinin seçilmesi: 21/12/2023

5-İlçeden seçilen sözlüğün İl Mili Eğitim Müdürlüğüne Teslimi: 22/12/2023

6-İl birincisinin seçilmesi: 25-26/12/2023

18-12-2023

 

 

 

 

Kaynak: MEB